Vertigo (1958)

Inhoud

Het verhaal speelt zich af in het schilderachtige San Francisco, waar John "Scottie" Ferguson (James Stewart) het politiekorps verlaat, vanwege zijn hoogtevrees. Gavin Elster, een oude schoolgenoot, komt naar hem toe en vraagt hem zijn vrouw Madeleine (Kim Novak) te schaduwen, die gelooft dat de geest van haar overgrootmoeder bezit van haar heeft genomen - een vrouw die zelfmoord heeft gepleegd, toen ze krankzinnig was geworden. Scottie volgt Madeleine door San Francisco en als zij probeert zichzelf te verdrinken in de baai die onder de Golden Gate Bridge ligt, redt hij haar en wordt op haar verliefd. Zij heeft visioen van de Mission (een missiepost) bij San Juan Batista en Scottie neemt haar daar mee naartoe in de hoop dat hij haar waandenkbeeld kan uitwissen. Maar zij klimt impulsief op de top van de indrukwekkende missietoren, waar Scottie vanwege zijn hoogtevrees niet kan volgen. Hij moet dan hulpeloos toezien hoe zij zich in de dood stort. Zijn trouwe vriendin Midge geneest hem van zijn gevoel van schuld en wroeging. Spoedig daarna ontmoet hij een vrouw, Judy Barton genaamd, die Madeleines levende evenbeeld is. Wij komen spoedig te weten dat Judy Madeleine is, die ten tijde van hun eerste ontmoeting Elsters minnares was en niet zijn vrouw. Haar zogenaamde dood (de echte Madeleine, vermoord door Elster, werd van het dak gegooid) was een zorgvuldig geplande list om van Scottie een onverdachte getuige van Madeleines zelfmoord te maken. Als Scottie ziet dat Judy een medaillon draagt dat aan haar overgrootmoeder Carlotta (die zelfmoord pleegde en waarvan we eerder in de film een portret zagen) heeft toebehoord, beseft hij wat er is gebeurd. Om Judy te laten bekennen, neemt hij haar mee naar de toren. Maar daar verliest zij haar evenwicht en valt, waarbij ze de dood vindt.

Bespreking

Vertigo is een gevoel van duizeligheid of een verwarde gedesoriënteerde gemoedstoestand. Het is echter ook de titel van de meest geprezen Hitchcockfilm die door velen beschouwd wordt als de allerbeste. Sommige critici vinden zelfs dat de film tot beste film aller tijden zou moeten uitgeroepen worden. De titel verwijst naar de gevolgen van de hoogtevrees voor Scottie, het hoofdpersonage. De geschiedenis van deze film is net zoals de film zelf erg mysterieus: na ruim twintig jaar onzichtbaar te zijn geweest, verrees de film tweemaal. Een eerste keer in 1984 toen hij met nog 4 andere Hitchcockfilms werd opgevist en pas recent een tweede keer, toen hij volledig gerestaureerd terug in de bioscoopzalen verscheen. Wat er nu zo mysterieus aan is, is dat ook het verhaal van Vertigo draait rond een verrijzenis uit de dood.
Pas na een lange tijd, de critici de film rustig hadden laten bezinken, waren ze het er echter over eens dat dit één van Hitchcocks allergrootste, meest uitgekiende films was. Want toen de film in première ging, was de ontvangst veel minder prettig. Eigenlijk snapte ook ik er de eerste keer dat ik de film zag niet veel van, en dat was waarschijnlijk ook de reactie van zowel critici als publiek toen hij in première ging. Maar je begint de film pas echt te begrijpen nadat je hem enkele keren hebt gezien.
In de beginscène lijkt het om een conventionele thriller te gaan; politiemensen achtervolgen een gangster over de daken. Maar dan schuift Scottie uit en een collega die hem probeert te helpen stort te pletter. Hierdoor blijft Scottie achter met hoogtevrees en daarbij ook nog eens een schuldgevoel. Door dit gebeuren wordt de thriller meteen een melodrama en we zien duidelijk dat het emotionele evenwicht van Scottie danig verstoord is. Het betekent het einde van Scotties normale leven. Hij geraakt in crisis, verliest zijn houvast op de werkelijkheid en dreigt te vallen. Niet toevallig is die val een "fall in love". Zijn ziekte uit zich zowel fysisch (hoogtevrees) als geestelijk (verliefdheid). Wanneer hij als speurder begint te werken komt de spiraal van de waanzin pas goed op gang. Hij komt terecht in een droomachtig langzame spiraalbeweging, een trage
val in een zwart gat van emoties. Door zijn bijna obsessieve verliefdheid voor Madeleine keert hij zich definitief van de normale wereld af. Door zijn liefde doet Scottie er werkelijk alles aan om Madeleine van de dood (zelfmoord) te redden. Met succes wanneer ze zich in de baai stort, maar helaas zonder succes in de missietoren.
Wanneer hierna zijn schuldgevoelens nog eens worden vergroot door de conclusies van de rechter stort de mislukte redder volledig in en belandt hij in een zenuwinrichting waar hij voortdurend wordt geplaagd door nachtmerries (waarin hij zelf valt). Alle bruggen met de realiteit zijn nu opgeblazen en Scottie probeert Madeleine opnieuw tot leven te brengen door Judy, die hij op zijn vele zwerftochten door de stad heeft ontmoet, te modelleren naar de verloren geliefde. En dan gebeurt er iets dat typisch voor Hitchcock is. In een flashback verklapt Hitchcock meteen het mysterie, hij laat meteen zien dat Judy in feite Madeleine in vermomming is. Het is immers niet de verrassing maar wel de suspense die de meester interesseert. Wie of wat zijn bijkomstig (Gavin wordt niet meer opgevoerd en evenmin gestraft), wat telt is hoe. Het publiek kijkt nu in spanning toe en hoopt dat ook Scottie dit zal ontdekken. Beetje bij beetje transformeert Scottie Judy totdat ze er uiteindelijk net zo uit ziet als de overleden Madeleine. En omdat Judy verliefd is op Scottie kan ze zijn verzoeken gewoonweg niet weigeren. Om deze transformatie nog mysterieuzer en spookachtiger te maken laat Hitchcock de nieuwe Madeleine uit de badkamer komen in het groene neonlicht dat van het verlichte hotelbord buiten het raam afkomstig is. Het groen werpt een doorschijnend licht dat precies hetzelfde is als het licht dat op Madeleine scheen toen Scottie haar voor het eerst observeerde. Hierdoor krijgt Scottie werkelijk de indruk dat hij een geest ziet. Scotties ontnuchtering wordt dus des te groter wanneer hij het juweel (de link tussen Judy, Madeleine en Carlotta) ziet en beseft dat hij beetgenomen is. Scottie neemt Judy vervolgens mee naar de missietoren om haar te laten bekennen.
De beelden van Scottie die de toren beklimt zijn net zoals de douchescène uit Psycho klassieke beelden in de filmwereld. Het publiek krijgt echt te zien wat voor effect de duizeling op hem heeft wanneer hij het trappenhuis bestijgt. Voor deze shots reed Hitchcock met de camera naar achteren en zoemde hij tegelijkertijd in. Het werd gedraaid op een speciaal ontworpen miniatuur van de echte set.
Het resultaat vind ik erg geslaagd en het bewijst dat Hitchcock ook op het technische gebied van de film zeer vernuftig was. Het einde van de film vind ik persoonlijk erg dramatisch. Opnieuw "ontvalt" Madeleine Scottie die wederom alleen achterblijft. Liefde en geliefden zijn gedoemd te sterven.
Scottie achtervolgt telkens een andere vrouw dan die van wie hij denkt te houden. Hij leeft steeds met een droombeeld en kan geen contact leggen met de mens die achter dat droombeeld zat. Er is een onvermogen om echt te communiceren en dat blijkt ook uit de talloze omarmingen die over de film verspreid zitten. En het valt bijgevolg ook op dat er bitter weinig dialogen zijn tussen Scottie en zijn geliefde zijn.

Het thema van de dubbelganger is een vertrouwd Hitchcock-gegeven. Alleen wordt het in deze film niet verbonden met misdaad en (on)schuld, maar wel met liefde en lust. Maar er is ook een dieper, meer verborgen thema nl. necrofilie. Scottie probeert Judy te veranderen in het levende evenbeeld van de Madeleine, waar hij zo vreselijk van hield. Hij heeft dus een necrofiel en ook fetisjistisch verlangen om met Madeleine te vrijen. Hij wil immers aan Madeleine denken wanneer hij met Judy zou vrijen. De hele situatie is een soort van conflict tussen illusie en realiteit in de geest van Scottie. Wat ze voor Hitchcock ook heel interessant maakt is dat het zoveel parallellen bevat met een seksscène. Maar zijn pogingen om Madeleine te reconstrueren zijn tegengesteld aan wat er normaal gebeurt. In plaats van het haar los te maken vraagt hij het haar op te steken en in plaats van zich uit te kleden, vraagt Scottie of ze Madeleines kleren wil aantrekken.
Zowel Gavin als Scottie kunnen beschouwd worden als het alter ego van Hitchcock. De eerste zorgt voor een criminele mise-en-scène, de tweede voor een passionele. Beiden manipuleren het vrouwelijke personage, kneden haar naar hun wens of waanbeeld. Hierin zien we een duidelijke overeenkomst met Hitchcock. Het is immers bekend dat hij herhaaldelijk verliefd werd op zijn actrices en dat hij hen transformeerde in het ideale type dat hij voor ogen had.
De film toont aan hoe gevaarlijk totale controle in het leven kan zijn (net zoals Scottie totale controle had over Judy). Regie (controle) kan de liefde doden. En door juist dit aan te tonen ondergraaft Hitchcock zijn eigen positie van almachtige regisseur. En omdat de liefde wordt gedood heeft deze film zo'n depressieve toon.
Nadat ik de film gezien had, had ik een erg vreemd gevoel. Ik had zoiets van: "Was dit nu Hitchcocks grootste meesterwerk?". Om eerlijk te zijn snapte ik er geen snars van en ik vond het eigenlijk een slechte film. Maar na enkele commentaren gelezen te hebben en hem nog eens te bekijken begon ik me bewust te worden van de diepere inhoud en ook van de briljante wijze waarop dit drama gemaakt werd. Vertigo is een donkere, verwarrende en verontrustende film en dat gevoel geeft hij duidelijk door aan de kijker. Het is een film als geen ander, een film uit evenwicht. Ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die dit een vreselijk slechte film vinden maar als je ook maar een beetje filmkenner bent, moet je toch toegeven dat deze film een waar meesterwerk is.